Hold your horses, dumbass!

Hold your horses, dumbass!

Bostoninterrierilläni Jeilillä todettiin patellapolvi koiran ollessa nuori. Polvessa ei ollut lumpiouraa ollenkaan, joten hoitona oli leikkaus ja lumpiouran kovertaminen. Jeilin jälkeen talouteemme tuli lunnikoira Ragnar, joka puolivuotiaana alkoi oireilla ripuloimalla. Puolisen vuotta mentiin kiikunkaakun, minkä jälkeen Ragnarin vointi romahti ja sillä todettiin lunnikoirasyndrooma, intestinaali lymfangiektasia, IL. Viisi kuukautta taudin kanssa taisteltiin, mutta lopulta Ragnarin voimat loppuivat.

Tähän taustaan suhteutettuna on kaiketi ihan normaalia, että Hupsun ontuminen on saanut minut herkille. Kaikenlaiset kauhuskenaariot pyörivät mielessäni ja pelkään koko ajan pahinta. Onhan se selvästi minun kohtaloni: rikkinäinen koira, suoraan vaan ej-rekisteriin.

Juteltuani ontumisesta, röntgenkuvista ja eläinlääkärin ajatuksista tukijoukkojeni kanssa totesin, että olen saattanut myös hivenen ylireagoida. Kasvattaja ei esimerkiksi ollut koskaan kuullut suomenlapinkoiralla esiintyneen olkanivelen kasvuhäiriötä, eikä muutkaan pentueen pennut oireile. Fysikaalista hoitoa ehdotettiin.

Eilen soitin Viikkiin yliopistolliseen eläinsairaalaan. Olisin kaivannut toista mielipidettä Hupsun röntkakuvista, mutta sairaalan ortopediaan erikoistuneet lääkärit a) hukkuvat töihin muutenkin ja b) ovat molemmat kesälomalla.

Juttelin ajanvaraushenkilön kanssa huolestani hyvän tovin ja oloni oli helpottunut puhelun jälkeen. Odotellaan ja katsotaan. Sehän voi olla vain normaalia kasvuajan nivellöysyyttä, joka korjaantuu itsestään. Ja jos ontuminen ei vaan lopu, voin sitten varata ajan eläinlääkärille.

Nyt siis opettelen himmaamaan. Annan Hupsun olla iloinen ja touhukas pentu, ja yritän edes hitusen luottaa siihen, että koirani kyllä kertoo, jos mahdottoman paljon sattuu.

8 thoughts on “Hold your horses, dumbass!

  1. Aikaisemmat huonot kokemukset saa kyllä varuilleen! Itsekin pelkään borrelioosia hirveästi ja pieninkin oire saa mielikuvituksen laukkaamaan, entinen koira kun sen sai. Toivottavasti Hupsun laita ei pahene ❤️

  2. Erinomainen päätös. Anna Hupsun hupsuilla ja nauti itse täysillä pentuajasta. Se on kuitenkin lyhyt. Uskotaan että Hupsusta kasvaa terve aikuinen

  3. Täällä yks Palvelijatar tuntee huolestumisen tunteen hyvin. Ei tarvitse kummoinenkaan juttu olla, kun eukko jo maalailee sarvipäitä seinille ja stressaa että jos on vaikka sitä tai tätä. Hupsu on suloisen näköinen ja varmasti ihana pentu. Kauniisti kasvaa, ja kuten Mûmak tuossa edellä totesi, uskotaan vahvasti, että terveeseen aikuisuuteen on menossa.

    1. Minä en yleensä ole kovin paha huolehtija, mutta nämä karvakaverit tekevät poikkeuksen. Uskotaan ja toivotaan, että Hupsusta tosiaan kasvaa terve aikuinen.

  4. Kyllähän se aina saa enemmän varuilleen, jos jotain vaivaa on ollut aiemmin, oli se sitten ollut jollain aiemmalla koiralla tai nykyisellä. Muistelisin, että kirjoitit joskus aiemmin, että pentueen muillakin pennuilla on ollut ontumista. Niilläkö se on mennyt ohi?

    1. Niin ymmärsin, että sisaruksilla se on ollut satunnaisempaa. En ainakaan ole muuta kuullut. Ehkä se on alkanut Hupsullakin hieman vähentyä. Toivottavasti olen tämän havaintoni kanssa oikeassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.