Ketunpoika – nimen takana

Ketunpoika – nimen takana

Äitini luvattua minulle koiran ollessani teini-ikäinen rakastuin koirat.comin sivustolla oikopäätä lunnikoiraan. Se oli pieni, kaunis ja koirannäköinen – lisäksi sillä oli hauskoja ominaisuuksia, kuten ylimääräisiä varpaita, akrobaatin notkeus ja kyky sulkea korvansa. Vastaus äidiltä oli kuitenkin puhdas tyrmäys: pystykorvat haukkuvat, ei sellaista.

Lähes 13 vuotta (ja jokunen karvatassu) myöhemmin pohdin yhdessä avopuolisoni kanssa koiranhankintaa. Koirista piittaamaton mieheni ilmoitti kriteereiksi pienen koon, haukkumattomuuden ja ”koirannäköisyyden”, jolloin kaivoin internetin syövereistä kuvan veikeästä lunnikoirasta. Ja kas! vain paria kuukautta myöhemmin olimme matkalla Ahvenanmaalle hakemaan uutta, karvaista perheenjäsentämme.

Lunnikoirapoikamme Ragnar sulatti tullessaan kaikkien sydämet: se hoiperteli pienillä pentutassuillaan, köllötteli kesänurmikolla ja jahtasi häntäänsä. Haukkua se osasi kimakasti, mutta se oli fiksu ja nopea oppimaan. Jopa avomieheni viimeisetkin epäilyt haihtuivat pennun kanssa lattialla loikoillessa.

Kuten rakkaat lapset usein, sai myös Ragnar monen monta lempinimeä: kotona Ragnar oli usein Raggis ja (erityisesti mieheni lempeästi koiraa puhutellessa) ”Dumma lundehunden”, sosiaalisessa mediassa nimi vääntyi muotoihin Raggare ja Ragge, eikä pidä unohtaa Facebookin lemmikkisivulla käytettyä nimeä Ragnar Ketunpoika, joka taas juonsi juurensa siitä, että moni sanoi Ragnaria ”pikkuketuksi” ja ”ketunnäköiseksi”.

Ragnar sairastui rotutyypilliseen lunnikoirasyndroomaan (intestinaali lymfangiektasia) noin vuoden ikäisenä. Sairaus oli ilmeisen ärhäkkä, eikä jatkuva eläinlääkärissä ravaaminen, lääkitseminen ja ruokavaliohoito lopulta auttanut, vaan koira kuihtui silmissä. Joulukuussa 2015 – Ragnarin ollessa puolitoistavuotias – pikkupotilaan voimat loppuivat ja päästimme itkuisina ketunpoikamme kivuttomammille maille.

Kuluneella viikolla pohdittuani blogijuttuja, päätin paitsi aloittaa uuden blogin myös valita sille uuden verkkotunnuksen. Aikani pohdiskelin asiaa ja päätin, että mikä sen parempi vaihtoehto olisi kuin yksi Ragnaria parhaiten kuvanneista lempinimistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.