Kevytyrittäjyys ei ole ilmaista, vaikka kulut ovatkin pienet 

Kevytyrittäjyys on siitä reilu yrittämisen muoto, että se on riskitöntä, eikä se tuo liikaa lisäkustannuksia. Kevytyrittäjän kulut ovat olemassa, mutta ne ovat hyvin maltilliset. Tässä tekstissä käymme läpi tavallisimpia kevytyrittäjän kuluja ja pohdimme, ovatko ne paljon vai ei verrattuna esimerkiksi tavalliseen yrittäjyyteen. Tervetuloa mukaan! 

Kevytyrittäjän kulut

Kevytyrittäjyyden suurin kuluerä, joka on myös vain tälle yrittämisen muodolle ominaista, on laskutuspalvelu. Usein laskutuspalvelun hinta muodostuu sen nappaamasta laskutuspalkkiosta, joka otetaan laskutettavasta nettoansiosta. Se on usein prosenttiosuus. Prosenttiosuus on yleensä 3 ja 7 prosentin välillä. Jotkin laskutuspalvelut voivat napata myös kiinteän summan, mutta se on epätodennäköistä. Tämä on siis vain kevytyrittäjille ominainen maksu, jota ei ole tavallisilla yrittäjillä. Laskutuspalvelun maksun lisäksi kevytyrittäjän kuluihin kuuluu kaikki muut työntekoon ja yrittäjyyteen liittyvät maksut. Hyppäämme seuraavaksi niiden pariin, eli pidä hatustasi kiinni maestro! 

Mitä maksuja yrittäjyyteen kuuluu? 

  1. Kiinteät kulut: Näihin kuuluvat esimerkiksi vuokrat, palkat ja toimitilojen ylläpitokustannukset, jotka ovat yleensä vakioita joka kuukausi. Näiden kulujen kattaminen on välttämätöntä, jotta liiketoiminta voi jatkua. 
  1. Muuttuvat kulut: Nämä kustannukset liittyvät yleensä tuotantoon ja myyntiin, ja niiden määrä vaihtelee liiketoiminnan koon ja tarpeiden mukaan. Esimerkkejä muuttuvista kuluista ovat raaka-aineet, varastointikustannukset, kuljetus, markkinointi ja mainonta. 
  1. Investointikulut: Nämä kustannukset liittyvät liiketoiminnan aloittamiseen ja laajentamiseen, kuten esimerkiksi laitteiden, tietokoneiden, ohjelmistojen, kalusteiden ja muiden tarvikkeiden hankintaan. Investointikulut voivat olla suuria, mutta niiden avulla yritys voi kehittää toimintaansa ja kasvattaa tuottojaan. 
  1. Verot: Yrittäjä joutuu maksamaan veroja liiketoiminnastaan. Verot voivat olla esimerkiksi arvonlisävero, ennakkovero, tulovero ja sosiaaliturvamaksu. Verotus voi olla monimutkaista ja yrittäjän kannattaa seurata verolainsäädännön muutoksia ja varmistaa, että veroasiat hoidetaan oikein. 
  1. Vakuutukset: Yrittäjän on tärkeää huolehtia, että yritys on vakuutettu oikein. Vakuutuksia voivat olla esimerkiksi yrityksen vastuuvakuutus, omaisuusvakuutus, henkilöstövakuutus ja sairausvakuutus. Vakuutusten tarpeellisuus riippuu liiketoiminnan laajuudesta ja toimialasta. 
  1. Koulutus ja kehittäminen: Yrittäjän on tärkeää pysyä ajan tasalla oman alansa kehityksestä ja uusista trendeistä. Koulutus ja kehittäminen voivat auttaa yrittäjää parantamaan liiketoimintaansa ja kehittämään uusia liikeideoita. 
  1. Muut kulut: Yrittäjällä voi olla muita kuluja, jotka vaihtelevat yrityksen tarpeiden mukaan. Esimerkkejä ovat lakiasiat, kirjanpidon palvelut, toimistotarvikkeet 

Kevytyrittäjän kulut ovat lopulta reilut 

Näyttääkö edellinen lista hurjalta? Pelottaako, että noiden maksujen lisäksi pitäisi vielä maksaa sitä laskutuspalvelujen maksua? Ei hätää, paperilla kevytyrittäjyys voi vaikuttaa kalliilta, mutta sitä se ei ole. Ensinnäkin kevytyrittäjä maksaa laskutuspalvelulle vain silloin, kun hän laskuttaa tekemästään työstään. Eli jos et jaksa, niin et maksa. Todella reilua! Ja vaikka ihan perus yrittäjyyden kulujen lista tuntuu kaatuvan kuin huojuva tornia, tulee pohtia asiaa objektiivisesti. Jos olet graafikko, et todennäköisesti tarvitse autoon liittyviä vakuutuksia. Voi myös tehdä töitä kotoa, jolloin sinun ei tarvitse maksaa työhuoneesta tai työpöydästä. Palkkoja ei kevytyrittäjänä tarvitse maksaa tai toimitilavuokraa. Huomaatkos, kevytyrittäjyys onkin aika edullinen vaihtoehto, eikä se lopulta maksa kauheasti enempää kuin tavallinen yrittäjyys. Varsinkin kun ottaa huomioon säästetyn ajan!  

Samankaltaisia artikkeleita